WĘDLINY I PRZYPRAWY
Węgry to nieco odmienny kraj pod względem kulinarnym niż Polska. Duże wrażenie na turystach robią wędliny. Tamtejszą kuchnie charakteryzuje pikantność i wyrazistość aromatu. Nie inaczej jest w przypadku mięs. Węgierskie wędliny nie są dla każdego… oj nie… ale jeśli ktoś lubi potrawy mocne w smaku, to wpiszą się do menu na stałe. Trzeba zatem koniecznie spróbować.
Węgierska kuchnia opiera się na papryce. Węgry przecież przede wszystkim kojarzą nam się z papryką Nie mogło jej więc zabraknąć także w wędlinach. Duże ilości mielonej papryki odnaleźć można w każdej kiełbasie.
Salami po węgiersku
Chociaż wytwarza się je w wielu rejonach świata, to nigdzie nie jest tak dobrze przyprawione, jak na Węgrzech. To po prostu mistrzostwo świata Tamtejsza tradycja produkcji salami sięga drugiej połowy XIX w. O wyjątkowym uznaniu wśród smakoszy świadczy jej czołowa pozycja wśród kulinarnych towarów eksportowych.
Węgierskie salami wytwarza się według niezmienionej od stuleci receptury. Jego cechą charakterystyczną jest biały nalot pleśni, który wzbogaca smak wędliny. Swój czerwony kolor zawdzięcza dużej zawartości papryki, najczęściej mocno pikantnej. Dodatkiem, który nam może się wydawać nie do przyjęcia, są np. rodzynki. Wyobrażacie sobie? Salami z rodzynkami?….. powiem Wam tyle: NIEBO W GĘBIE!
Salami charakteryzuje się drobno rozdrobnionym mięsem i dojrzewa w ciągu trzech miesięcy, a swój wyjątkowy i naprawdę niepowtarzalny zapach zawdzięcza wędzeniu w dymie bukowym. Węgrzy najczęściej wybierają salami na śniadanie.
O tym, jak smakują węgierskie wędliny, można się przekonać, robiąc zakupy u nas
Salami Aszu z rodzynkami
suszona wołowina duszona na drewnie bukowym
Delikatna konina
kiełbasa sucha, suszona bukiem
Kiełbasa z papryką
kiełbasa wieprzowa sucha z wołowiną i papryką
Kabanosy wieprzowe
kiełbasa wieprzowa sucha z wołowiną
Kiełbasa z ostrą papryką
Cienka kiełbasa wieprzowo-wołowa doprawiona ostrą papryką.
Kiełbasa z ostrą papryką
Gruba kiełbasa wieprzowo-wołowa doprawiona ostrą papryką.